Destinație de week-end: Castelul de Lut din Valea Zânelor, un loc de poveste în inima Transilvaniei

Povestea Castelului de lut începe de la un cuplu care și-a vândut casa din apropiere de Bucureşti şi și-a cumpărat un teren, la 40 de kilometri de Sibiu, în Porumbacul de Jos.

Cei doi au apelat la un arhitect și la meșteșugari din Maramureș, care au ridicat construcția ce aprinde imaginația oricărui turist și a cărui faimă s-a răspândit în lume.

Acest castel de lut din Transilvania este construit din lut, paie, lemn, nisip.

„ Un nou hotel din Trasilvania pare un castel desprins din basme… făcut din lut şi paie. Arată de parcă a ieşit direct din paginile unei cărţi de poveşti, dar acest castel micuţ există cu adevărat”, este descris Castelul de lut din Porumbacu de Sus, în Valea Zânelor.

Un vis din copilărie a devenit realitate pentru Răzvan Vasile! Castelul din povești este azi unul adevărat, de care speră să se bucure fiul său, alături de familie și prieteni. Nu a fost ușor să-l ridice, dar determinarea pe care a avut-o l-a ajutat să ducă la bun sfârșit un proiect care pentru mulți ar fi părut imposibil.

„Am lucrat la Leo Burnett cu ani în urmă, iar apoi mi-am făcut o firmă, tot pe partea de publicitate pe tricouri.” a declarat pentru economica.net, Răzvan Vasile în vârstă de 44 de ani. „Eu de mult cochetam cu ideea de a fugi din Bucureşti. Mama fiind ardeleancă, vacanţele de vară le petreceam la Mândra, în zona Făgăraşului. Prin 2005-2006 am început să caut teren în zona Sibiului, pentru că mi-a plăcut, iar în 2006 am cumpărat terenul de 8.000 mp de la Porumbacu de Sus”.

Castelul se află la 40 km de Sibiu, în Valea Zanelor și va deveni pensiune. Are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. A fost construit de meșteri și muncitori din Maramures, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buștean de olid și apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereții exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm.

„Tencuiala exterioară este de var și nisip și turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var și nisip”, a explicat Răzvan Vasile, pentru casenaturale.org. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fecare cameră având intrarea sa separată.

Castelul, structurat pe două nivele, parter și mansardă, îi aduce aminte proprietarului de verile pline de povești petrecute în copilărie alături de bunici în satul Mândra din Ţara Făgăraşului.

Castelul din Valea Zânelor va fi deschis în această toamnă, are 10 camere și va fi încălzit cu sobe.

Ți-ar plăcea un sejur în Valea Zânelor?

 

Sursa: cunoastelumea.ro

editor