Unic în România! Castrul roman de la Porolissum, așezarea unde timpul s-a oprit acum 1.800 de ani

În localitatea Moigrad, comuna Mirșid, la câțiva kilometri de municipiul Zalău se află este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri daco-romane, Castrul roman Porolissum.

În anul 106 începea organizarea provinciei Dacia. Strategii militari romani au trasat granița Imperiului Roman pe muntele Meseș pentru a delimita teritoriile provinciei de zona rămasă neocupată unde locuiau dacii liberi. Astfel, pe Măgura Moigradului a fost ridicat castrul roman Porolissum din valuri de pământ de opt kilometri lungime și ziduri de apărare care controlau accesul spre centrul provinciei Dacia.

„A fost un oraș puternic, un oraș înfloritor, dar el a pulsat, în primul rând, prin legăturile pe care le-a avut cu Napoca și cu celalalte orașe romane din Transilvania, dar și cu zona dacilor liberi de pe Valea Someșului, din zona Codrului, din zona Șimleului, care își vindeau aici mărfurile și care cereau protecție în caz de nevoie de la militarii romani. Înfipt în lumea barbară, Porollissum era o speranță pentru această zonă sub aspect militar, pentru că numărul mare de militari, buna organizare făceau ca viața să fie înfloritoare”, a declarat Ioan Ciocian, profesor de istorie, pentru digi24.ro.

Astăzi, castrul roman Porolissum este un uriaș muzeu în aer liber, dar și locul ideal pentru proiecții de film în aer liber și concerte. La Porolissum se ajunge relativ ușor. De pe drumul județean 191 C, Zalău – Creaca, la intersecția cu drumul care merge în satul Moigrad, există indicatoare spre Castrul Roman. De altfel, în tot județul Zalău, pe o rază de 40 de kilometri există indicatoare care înfățișează un soldat roman și care te îndrumă spre locul istoric.

Surse: jurnalul.ro, digi24.ro

editor