Castrul roman de la Buciumi, comoara istorică de pe harta turistică a județului Sălaj

Castrul roman de la Buciumi se află în partea nordică a localității. A fost un castru auxiliar puternic, fortificat cu zid de piatră și turnuri un punct important în sistemul defensiv roman, care a asigurat apărarea zonei Porolissum.

Primele însemnări despre castru provin din secolul XVI de la istoricul transilvan Stephanus Zamosius.

Pe platoul înalt în urma săpăturilor arheologice efectuate de specialiști din Zalău și Cluj au fost identificate ziduri, șanțuri, turnuri, porți și bazilica. Lucrările au durat 13 ani (1963-1976), perioadă în care a fost cercetată zona, ruinele au fost identificate și conservate. S-a ajuns la concluzia că fortificația cu zid de piatră a fost construită probabil la începutul secolului III, în timpul domniei lui Caracalla (211-217). La nord-est de castru au fost identificate urmele unei așezări civile, iar la sud-est și urmele termelor.

Castrul se află în localitatea Buciumi, situată la 26 de kilometri de municipiul Zalau. Cea mai uzuală rută pentru a ajunge la Buciumi este pe drumul E81 Zalau, cu deviere spre Treznea din vârful Meseşului, pe DJ108R Treznea – Agrij – Buciumi. Odată ajunşi în centrul localităţii Buciumi, turiştii mai au de parcurs doar câteva sute de metri până la castru, existând indicatoare care îi îndrumă spre dealul Grădiştei, acolo unde se văd ruinele vechiului castru.

editor