Descoperă principalele locuri de vizitat în cea mai frumoasă cetate medievală a României: Sighișoara

Sighișoara, cetatea Mureșului, atestată documentar încă de la 1280, urbea breslelor de meșteșugari și un bun reper cultural, este un loc de o importanță deosebită pentru Ardeal și pentru România.

Cine nu a trecut încă prin acest loc minunat și are în plan să viziteze orașul, poate să consulte mai jos principalele obiective turistice ale cetății.

Cetatea Sighisoara, centrul orasului medieval, construita intre secolele al XIII-lea si al XVII-lea este protejata prin patrimoniul mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai importante repere culturale din Ardeal (sursa poza: flickr). Cetatea, cu ziduri inalte de pana la 10 metri, este formata din 14 Turnuri de aparare, din care s-au pastrat pana in prezent noua:


-Turnul cu Ceas, ce protejeaza poarta de intrare in Cetate, transformat in muzeu inca din 1898, este reprezentativ pentru istoria orasului.
Ceasul din turn are un diametru de 2.4 metri si are alaturi un mecanism ce afisa pe rand cele sapte papusi, de aproape un metru fiecare, ce reprezentau zilele saptamanii; are un sistem inovator, functionand in continuare 3 ore dupa intreruperea curentului electric

-Turnul Fierarilor a inlocuit un turn mai vechi, cel al Barbierilor

-Turnul Croitorilor, incendiat in 1676

-Turnul Macelarilor, dotat cu bastion de artilerie, construit in secolul al XV-lea

-Turnul Cojocarilor, din secolul al XIV-lea, delimiteaza mica poarta Torle

-Turnul Franghierilor

-Turnul Cositorarilor, unul dintre cele mai impozante turnuri ale Cetatii

 

Muzeul Municipal de Istorie si Arta Feudala Sighisoara se afla in Turnul cu Ceas. Aditional, mai pot fi vizitate Camera de Tortura si Sala de Arme. Adresa muzeului este Piata Muzeului nr. 1.

Manastirea Sighisoara – Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Rezervatia Naturala Breitea, loc unicat in Europa, cu cea mai mare colectie de stejari multi-seculari din zona. Peste 650 de arbori multiseculari se afla aici si mai mult de o suta de specii de vertebrate, mare parte protejate prin lege. Rezervatia, cel mai bine conservat habitat de pajiste impadurita cu goruni si stejari multiseculari din centrul si estul Europei, se afla la 4 kilometri de Sighisoara spre Medias (drum forestier care urca spre platou – 2km)

Castrul Roman Stenarum din Sighisoara, situat pe platoul Podmoale, unde s-au regasit 26 de monede emise in perioada 108 – 248 dupa Christos

Padurea Stejareni

Padurea Danes

Cetatea Dacica Sadova

Gradina centrala, cu busturile scriitorilor N. Grigorescu, M. Eminescu, I.L.Caragiale si George Enescu

Scara acoperita – Scara scolarilor a fost construita in anul 1642, in ajutorul copiilor care invatau la liceul J. Haltrich. In prezent, scara are doar 175 de trepte (initial au fost 300)

Alte locuri de vizitat: 

Casa Rosenthal, construita in secolul al XVII-lea de un personaj controversat, primar al Cetatii – Johann Schuller von Rosenthal
Casa cu Cerb, una dintre cele mai vechi cladiri din cetate, cu o arhitectura deosebita. Pictura murala exterioara infatiseaza un cerb in marime naturala. In prezent, reuneste un restaurant si un hotel
Casa Venetiana, datand din secolul al XVI-lea, resedinta primarului acelor vremuri
Piata Centrala – spatiu comercial in Evul Mediu si loc de judecare a proceselor (aici se afla “stalpul infamiei”)
Piata Boema
Casa de pe Stanca, construita in 1676
Scoala din Deal, construita in 1608, refacuta ulterior
Gangul Babelor, constructie din 1844, din lemn si cu acoperis, pentru accesul batranilor catre biserica pe timp nefavorabil.

editor