A doua cea mai importantă grădină botanică din ţară după cea din Cluj se află într-un orășel din judeţul Sălaj. Descoperă această atracție turistică realizată de mai bine de jumătate de secol!

Grădina Botanică „Vasile Fati” din județul Sălaj, este situată în partea de nord-est a orașului Jibou, fiind construită între anii 1959-1968 după ideea și proiectul profesorului de biologie Vasile Fati.

Astăzi, grădina este considerată una dintre cele mai frumoase din Europa.

Grădina ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval din zonă, care a fost reședința familiei Wesselényi. Suprafața grădinii botanice este de 24 ha și este amplasată la altitudinea de 272m, cu un relief cu mari denivelări, dar și cu suprafețe plane.

Întreg complexul este organizat pe sectoare, având în componență diferite zone care grupează plantele dupa criterii științifice, un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un acvariu, un parc zoo și o grădină japoneză.

După ce treci de intrare, te plimbi printr-un parc frumos amenajat şi foarte bine îngrijit. Diferite specii şi soiuri de arbori şi arbuşti, de plante perene şi anuale ţi se vor înfăţişa într-o paradă de culori, forme şi parfumuri.

Ajungi apoi la cele două globuri de sticlă care îţi deschid drumul către complexele de sere. În globul mic sunt grupate specii de plante din zona ecuatorială, dar cu siguranţă privirile îţi voi fi cel mai mult atrase de lotusul Victoria Amazonica, originar din America de Sud, care îşi duce zilele liniştit în bazinul central cu apă caldă. Globul mare găzduieşte mai multe specii de palmieri, de unde şi numele de Palmar.

Urmează serele cu plante australiene (ficus, eucalipt) şi mediteraneene (măslini, plante citrice), apoi sera orhideelor (unde am zăbovit ceva vreme să admir florile de diverse forme şi culori), a ferigilor, bromeliilor şi cactuşilor.

Îți poți continua plimbarea prin Grădina japoneză amenajată în aer liber, cu peisaje naturale într-o manieră stilizată şi abstractă, respectând anumite principii estetice. Elementele componente ale acestor grădini includ apa şi elementele înrudite (bazine de apă, cascade, podeţe, peşti), pietrele şi vegetaţia (arbori, flori).

La final ai parte de o altă surpriză: Parcul căprioarelor. În sectorul zoologic, sunt amenajate ţarcuri în care trăiesc zeci de căprioare. Majoritatea sunt sperioase şi nu prea stau la pozat.

Așadar, data viitoare când ai drum prin județul Sălaj, nu uita să treci și pe la Grădina Botanică din Jibou. nu vei simţi nici curgerea timpului, nici oboseală, nici plictiseală, doar relaxare şi încântare!

Surse: lumeamare.ro, ghiduri-turistice.info

editor