Acesta este orașul cu cel mai frumos centru istoric din România! Bucureștiul, Brașovul, sau Clujul nici nu se compară

Dacă în București, Cluj sau Brașov clădirile vechi din centru sunt aproape ruine, există un oraș în România unde monumentele arhitectonice au fost refăcute, iar centrul istoric este extrem de curat și de frumos.

Este vorba de Oradea, unde Palatul Vulturul Negru și Biserica cu Lună sunt vizitate de mii de turiști români și străini, iar centrul vechi este cel mai elegant din țară, iar imaginile demonstrează acest lucru.

Palatul Vulturul Negru a fost construit în 1907 – 1908 de doi celebri arhitecți ai vremii, în stil secession. A fost gândită ca o clădire multifuncțională. Când a fost construită cuprindea un hotel, un cazino, un restaurant, iar în prezent aici funcționează cluburi, cafenele și birouri, fiind cel mai important loc frecventat de locuitorii tineri ai Oradei.

Biserica cu Lună este și mai veche, fiind construită în 1784-1790. Și-a primit acest nume datorită mecanismului din turlă. Acesta pune în mișcare o sferă de forma lunii, vopsită în negru și auriu, care se deplasează o dată cu Luna și arată, prin rotirea sa, fazele lunii.

 

Iată mai multe imagini din centrul istoric al orașului Oradea:

 

Sursa: unica.ro

Foto: oradeainimagini.ro

 

CITEȘTE ȘI: Cea mai curată apă din lume se gasește în România, dar românii nu știu despre ea. Șapte izvoare a căror apă este cea mai pură din întreaga lume!

 

In Muntii Bucegi, la 1.300 de metri altitudine, se gasesc sapte izvoare a caror apa uimeste, fiind considerata cea mai pura din intreaga lume.

Intre frumoasele Lacuri Bolboci si Scropoasa, la cota 1.300, tasnesc din munte sapte izvoare ce sunt si subiectul a numeroase legende, care le atribuie proprietati magice, Muntii Bucegi ascuzand intre stancile plesuve o adevarata comoara naturala.

Mai exact, Cascada 7 Izvoare cade de pe o stanca impunatoare, la baza careia se intinde un covor de apa. Oamenii muntelui spun ca de aici isi luau dacii apa si, odata cu ea, forta si energia.
In plus, sursa de apa din Bucegi a facut obiectul unor studii de laborator inca din 1927, cand s-a confirmat ca apa de acolo este extrem de curata.
Studiile au fost reluate si cativa ani mai tarziu, iar rezultatul a fost acelasi: indicatorii apei au un standard de calitate extrem de ridicat. Nivelul de bacterii este aproape de zero, la fel ca si cantitatea de azotati si azotiti.

Au urmat si alte cercetari, inclusiv ale institutelor din strainatate, iar rezultatele au ramas, de fiecare data, neschimbate. Se presupune ca cele sapte izvoare sunt chiar “apa sfanta” a dacilor. Acestia credeau ca izvoarele aveau puteri miraculoase de vindecare. De altfel, pe scuturile de lupta ale dacilor se afla si simbolul celor sapte izvoare misterioase din locul pe care chiar il numeau “Zona Nemuririi”.

Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secunda, apa izvoraste dintr-o grota in care se afla un imens lac subteran care nu a secat niciodata. Cercetatorii au doua ipoteze privind puritatea apei celor “sapte izvoare”. Prima se refera la faptul ca este posibil sa treaca printr-un camp magnetic, fiind curatata astfel de toate impuritatile.

A doua ipoteza implica existenta unui zacamant de argint pe langa care trec izvoarele, fiind impiedicata astfel dezvoltarea bacteriilor. Totusi, nu se stie daca vreuna dintre aceste variante este cea reala, astfel ca zona ramane in continuare invaluita in mister. Potrivit bioenergeticienilor, in zona exista energii pozitive foarte puternice. De altfel, de-a lungul vremii, au existat si marturii ale unor oameni care au sustinut ca s-au vindecat miraculos de anumite boli.

editor